top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverClaudia de Gooijer-Kant

Lifestyle tips

Bijgewerkt op: 5 apr. 2020

Bij veel mensen begint een nieuw bewustzijn en de behoefte aan een positiever gezondheidsconcept te ontwaken. Dit bewustzijn beweegt je ertoe, in geval van lichamelijke of psychische klachten, naast goede medische begeleiding vooral ook zelf het heft in eigen handen te willen nemen. Dit wordt empowerment genoemd. Als je jezelf wel eens een van de volgende volgende vragen stelt: 'wat kan ik zelf doen om vitaal en gezond te blijven? Wat kan ik zelf doen om te genezen? Of als genezing niet haalbaar is, wat kan ik wel doen om mijn kwaliteit van leven te verbeteren?', lees dan vooral hieronder verder.


Soms overkomt iets je en liggen de oorzaken buiten jezelf; in andere gevallen heb je er zelf een rol in dat je ziek wordt of (chronische) klachten ontwikkelt. Inzicht hierin is dan belangrijk om herhaling te voorkomen. Een positieve mindset en inzet zijn beiden essentieel om je gezondheid en vitaliteit te stimuleren.

‘Een gezond immuunsysteem is essentieel in het voorkomen van én sneller herstellen van ziektes, zorg daarom voor een goede weerstand’. Een gezonde levensstijl om je immuunsysteem en je gezondheid te bevorderen en te ondersteunen bevat onder andere:

Voldoende slaap en rust; tijdens slaap herstelt je lichaam zich fysiek en mentaal en worden energiebronnen aangevuld. Het draagt bij aan je immuunsysteem en is o.a. bevorderlijk voor je concentratievermogen, reactiesnelheid, daadkracht, creativiteit, stressbestendigheid en een positieve levenshouding.


Voldoende beweging; bewegen, zoals wandelen, stimuleert het lymfesysteem en de immuniteit.


Stressbeheersing en ontspanning, bijvoorbeeld door meditatie, relaxatie en/of mindfulness, ademhalingsoefeningen, Tai Chi of Chi Kung; dit alles stimuleert je immuunsysteem.


Koude douche: regelmatig een koude douche nemen versterkt het immuunsysteem (zie Wim Hof methode voor meer informatie over ademhaling en invloed van koud water op je weerstand).


Zonlicht, frisse lucht en het reduceren van blootstelling aan Elektromagnetische straling; zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D en melatonine. Het herstelt ook de elektromagnetische balans in onze cellen (zie o.a. het werk van dr. F.A. Popp voor verdere informatie). Ventileer je huis dagelijks voor frisse lucht. Wandel in de natuur, aarden, in de tuin werken ter compensatie van WIFI, DECT, 4G, 5G, electrosmog. Probeer je blootstelling aan straling waar mogelijk te beperken, door bijvoorbeeld bekabeld te werken op je laptop ipv via WIFI en zet ’s nachts je WIFI uit.


Hoogwaardige, pure ongeraffineerde voeding voor het binnenkrijgen van alle benodigde bouwstoffen, vitamines, mineralen, enzymen en micronutriënten. 80% van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen, dus zorg voor een gezond microbioom. O.a. door veelal plantaardig te eten met inname van veel groenten en fruit, granen, peulvruchten, noten, kruiden en knollen. Beperk je inname van dierlijke producten (zuivel en vlees), van brood en van bewerkte voeding die rijk is aan additieven en met weinig voedingswaarde. Eet volgens de 80% regel: verlaag je calorie-inname met 20%; eet niet totdat je vol zit, maar tot je voor 80% bent verzadigd. Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt, bij voorkeur lokaal en biologisch.


Voldoende water. Water is een essentiële levensbehoefte. Moleculair gezien bestaan we 99% uit water. Water communiceert met elektromagnetische velden en is essentieel voor al het leven. Water heeft een bepaalde kristalstructuur, waarmee informatie kan worden ontvangen en verspreid. “De structuur van het water is van vitaal belang voor je gezondheid. De structuur van je water beïnvloedt en reflecteert je bewustzijn en gedrag. Via coherent water kun je communiceren met het intelligente water van alle andere levensvormen. Coherent water communiceert met het kwantumveld, het bevordert energetisch bewustzijn en het is beter voor het milieu en alle levensvormen op aarde. In de wereld van de kwantumfysica kunnen we zien dat een veld leeg is en tegelijkertijd gevuld met informatie en energie. Coherente velden in water resoneren met dit kwantumveld; chaotische velden daarentegen verliezen deze capaciteit.” Op het YouTube kanaal van Water and Light vind je een hele mooie uitleg over coherent water: https://www.youtube.com/watch?v=Hfmc09SsIw8.

Sense of purpose of Ikigai: zorg dat je een doel in je leven hebt en een reden om elke dag uit je bed te komen. Het hebben van een doel kan zeven jaar extra levensverwachting opleveren. Wat is jouw doel in het leven?


Verbinding: het sociale leven is belangrijk. Een sterk sociaal netwerk en regelmatig contact met gelijkgestemden zorgt voor een goede gezondheid. In deze tijd van de Corona-pandemie is het niet de bedoeling om fysiek samen te komen, maar zie dit svp in een bredere context en als uitnodiging tot bezinning op je huidige leven. We zijn al zo vele jaren gericht op de buitenwereld, op presteren, ons waarmaken naar anderen toe, onze materiële behoeften te vervullen, onze vervulling buiten onszelf te zoeken, dat we daarmee uit het oog hebben verloren hoe goed het bij onszelf kan zijn, in onze intieme kring en familie. Stel je zelf eens de vraag wat er werkelijk toe doet en wie en wat belangrijk zijn voor jou.


Last but not least Alignment: Met `alignment in je spirituele as‘ bouw je zelf aan een stevige basis voor herstel, vitaliteit en geluk. Alignment helpt je beter bij jezelf te blijven en innerlijke rust te ervaren; om de vele prikkels die op ons afkomen te verwerken; om beter grenzen te stellen aan wat je wel en niet binnen laat komen; om te onderkennen wanneer emoties je verstoren; om stress en spanning te reduceren; om herstel van ziekte te bevorderen en je weerbaarder te maken en om je leven te leven zoals het is bedoeld.

Check geregeld of je geaard en uitgelijnd bent (alignment in je spirituele as) of dat er iets (zoals emoties, stress of ergens aan blijven vasthouden) deze verticale uitlijning verstoort. Verstoring is heel natuurlijk en overkomt iedereen; de kunst is om het te herkennen en - met mildheid en zonder oordeel - jezelf weer terug te bewegen in de verticale as door bijvoorbeeld even een paar minuten in de Basis Chi Kung te gaan staan.



149 weergaven0 opmerkingen
bottom of page